Yer Kirazı-Altın Çilek | Foto Galeri | Yer Kirazı Tarımı | İlk Uygulamalar | İletişim / Sipariş

Yer Kirazı-Altın Çilek


SERTİFİKALARIMIZ (Tarım Bakanlığı)

PHYSALİS (YER KİRAZI-ALTIN ÇİLEK)

illustration_physalis_alkekengi.jpg

PHYSALİS: Ground Cherry, Chinese Lantern, Cape Gooseberry, Winter Cherry, Güvey Feneri, Altın Çilek ve Güney Feneri olarakta adlandırılır.

Alem : Plantea
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Magnoliopsida
Takım : Solanales
Familya : Solanaceae
Cins : Physalis, Perivuana

Özellikleri ve Tarihçesi:

Physalis, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitkidir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak rengini almaktadır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Physalis, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar. Bitki olarak çok kırılgan ve hassas bir yapıya sahiptir. Tohumlama işlemi ise çekirdekleri sayesinde yapılır.
Physalis' in acutifolia, alkekengi, angulata, angustifolia, arenicola, carpenteri gibi başlıca çeşitleri bulunmaktadır.

physalis.jpg

Yetiştirildiği Yerler:

Orta Amerika, Güney Afrika ülkeleri ve İsrail de üretilmektedir. Ülkemizde de kısmen dahi olsa üretimine başlanmıştır.

Faydaları:

Physalis' in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.

yer_kirazi_besin_degeri.jpg

Physalis' in, içerdiği keroten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcıdır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler.
Güney Amerikada halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir.

Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.
Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.
Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Idrar söktürücü özelliği de vardır.
Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

dsc05924_2_2.jpg

İçerisindeki meyveyi ham olarak yiyebilirsiniz. Dekorasyon için kullanabileceğiniz gibi, meyve salatalarınıza ilave edebilir ya da reçelini yapabilirsiniz. Ayrıca çikolatayla mükemmel bir birliktelik sağlamaktadır.

Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniştir. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir.

pohajam.jpg

Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupada konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştı
Physalis bitkisinin meyvesi aynı zamanda kurutularakta pazarlanabilmektedir. Kurutulmuş yer kirazı yüksek oranda lif ihtiva etmektedir

chinese_lantern.jpg

Günümüz peyzaj mimarisinde de kullanılabilecek özellikte bir bitkidir. Kurumuş çiçekler bitkinin en dibinden temizlenip, kış dekorasyonunda aranjmanlarda kullanılabilir. Yer kirazı bitkisi, daima yeşil kalan; orman gülü, pitosporum, porsuk gibi bitkilerle beraber dikildiği zaman çok daha fazla görsellik sunar. Kök gelişimi az olduğu için, büyümede sorun çıkarmaz

physalis_peruviana_yer_kirazi_fidesi.jpg

yer_kirazi_physalis_pruinosa_peruviana.jpg

Yer Kirazı Tohumu-Fidesi-Meyve Siparişi İçin:

SİPARİŞ FORMU
>>>

YER KİRAZI ( ALTIN ÇİLEK ) FİDESİ:
Çeşitler:
1 - ostar physalis peruvian select-090909

2 - ostar physalis peruvian select-080909

3 - ostar physalis peruvian select-070909

4 - ostar physalis pruinosa select-080910

5 - ostar physalis tomatilli select-090910


-Siparişleriniz en az 100 adetten az olmayacak şekilde kolilerde gönderimi yapılır.
-Yer kirazı fidesi viyolde 0.50 TL/adetdir.
-Toplu alımlarda çok büyük indirimler yapılır.
-Fiyatlara KDV ve Nakliye dahil değildir. Yurtiçi Kargo ile gönderimi yapılır.
-Satılan malın iadesi her zaman kabul edilir.


YER KİRAZI ( ALTIN ÇİLEK ) TOHUMU:
Çeşitler:
1 - ostar physalis peruvian select-090909

2 - ostar physalis peruvian select-080909

3 - ostar physalis peruvian select-070909

4 - ostar physalis pruinosa select-080910

5 - ostar physalis tomatilli select-090910

500 lük pkt. 60 TL
1000 lik pkt. 100 TL

Yer Kirazı ( Altın Çilek ) çeşitlerimizin teknik özelliklerini görmek için TIKLAYIN...

Sales Manager

Aynur EKER

Merkezi Ofis:
Tel : 0(364) 611 49 71 pbx
Fax: 0(364) 611 78 20
GSM/SMS : +90 505 843 48 81

Fidanlık Ofis:
Tel : 0(364) 611 49 71
Fax : 0(364) 611 49 68
MSN/E-MAIL:
osmanciktarim@hotmail.com
Osmancık Tarım Ürünleri Gıda Hayvancılık Çiçekçilik Peyzaj San. ve Tic. Ltd. Şti.

sozlesmeli_tar_m_link.jpg

sozlesmeli_tarim_afis.jpg

Yer Kirazı ( Altın Çilek ) çeşitlerimizin teknik özelliklerini görmek için TIKLAYIN...

YER KİRAZI (ALTIN ÇİLEK) ANASAYFA

FOTO GALERİ

YER KİRAZI (ALTIN ÇİLEK) TARIMI

ÜLKEMİZDEKİ İLK UYGULAMALAR

İLETİŞİM / SİPARİŞ

pepino_siparis.jpg

kapari_siparis.jpg

cilek_siparis.jpg

Deneme seralarımızdan görüntüler (Foto Galeri) için tıklayınız...

PHYSALİS (YER KİRAZI)

PHYSALİS: Aguaymanto, cape gooseberry, husk cherry, poha berry, ground-cherry, Peruvian cherry, harankash, golden berry, uchuva, Inca berry, uvilla, capuli, sfivalis, gu niao, Pelerinli Bektaşi Üzümü , Kaz Üzümü, Altın Çilek ve Yer Kirazı

p211a.gif

Botanik Özellikleri:

Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-1.5 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir. Yapraklar saplı, 4-15 cm oval veya baklava dilimi şeklinde düzensiz ve sivri uçludur. Yaprak ayası çıplaktır. Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur. Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur. Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur. Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir. Yazın gelişimi için sulamak gerekir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar.

physalis_inka_erigi.jpg

Haziran - Temmuz aylarında açan sarı renkli çiçekler yaz sonuna doğru portakal rengine dönüşür. 2 - 3 santimlik kozalak gibi dilim dilim görünüşü aslında içinde bir sürpriz saklamaktadır. Çiçeğin dış kabuğu sonbaharda kurumaya başlar. Damar gibi ağ doku, yusyuvarlak portakal renkli bir meyveyi adeta kafes içine alır.

Üretimi ve Yetiştirilmesi:

Toplamda 70 in üzerinde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana dır.

p211b.gif

Yer kirazı tohumundan üretilebilir. Yetiştirilmesi kolay ve zahmetsizdir. Hasat örtü altında yıla yayılı olarak dışarda ise Ağustos-Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır. Bitki uygun koşullarda çok yayılmacı olduğundan dolayı kimi bölgelerde zararlı ot olarakta görülmektedir.
Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerikadır. Bunun dışında bazı Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde de yavaş yavaş üretimi artmaktadır. Bitkinin bazı türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir. Doğal olarak yetişen bu tür özellikle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Toplamda 70 in üzerinde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana dır. Bu tür aynı zamanda Cape Gooseberry olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemizde ise Pelerinli Bektaşi Üzümü , Kaz Üzümü ve Yer Kirazı isimleri ile bilinmektedir.
İç piyasada yeterince tanınmayan bu meyvenin iç tüketiminin artması aynı zamanda dış pazardaki rekabet şansımızı da arttıracaktır. Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliliğinin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir.

yer_kirazi_physalis.jpg

Ülkemizde de yavaş yavaş üretimi artmaktadır. Bitkinin bazı türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir. Doğal olarak yetişen bu tür özellikle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.

Ekonomik Değeri:

Ürünün yurtiçinde fazla talebi yoktur. Özellikle lüks oteller ve lokantalar tarafından talep edilmektedir. Mevcut durumda meyvenin hem ithalatı yapılmakta hem de yurt içinde üretilmektedir. Özellikle Kolombiya And Dağlarında üretilen meyveler, sahip olduğu kendine has koku, renk, parlaklık ve aroma nedeni ile daha fazla rağbet görmektedir. Peru, Zimbabwe, Malezya, Çin, Kenya, Karayipler, Kosta Rica, Ekvator, Bolivya ve Güney Afrika diğer önemli üretici ülkelerdir.

yer_kirazi_physalis.jpg

İthalat yapan ülkeler ise özellikle A.B.D. ve Avrupa ülkeleridir. Avrupa ülkeleri içinde en fazla ithalatı ise Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa yapmaktadır. Bu ülkelerde, Kolombiya pazarın hakimi durumundadır. Meyvenin FOB fiyatları Avrupada 5-9 Euro civarındadır. Ülkemize bitkinin küçük miktarlarda ithali yapılmaktadır. İthalatın küçük partiler halinde yapılması, yüksek vergisi ve yüksek kar marjı nedeni ile ithal Physalis
meyvesinin kilosu ülkemizde yaklaşık olarak 120-175 TL den satılmaktadır.

Akademik Çalışma Haberleri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Tokat ta yer kirazı yetiştiriciliğine yönelik akademik çalışmalar yürütüyor.

Bölüm başkanı Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat'ta yetiştirilmesi için akademik çalışmalar yaptıkları yer kirazı ve faydaları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Yer kirazının meyvesinin domatese, çiçeğinin ise patlıcana benzediğini anlatan Gerçekcioğlu, yer kirazının Güveyfeneri, Gelinfeneri, Fenerçiçegi, Gelinotu, Aşkelması ve Kış Kirazı gibi isimler ile de anıldığını kaydetti.

Gerçekcioğlu, yer kirazı ile ilgili şu bilgileri verdi:

Üst kısmı tek yıllık, kökü ise çok yıllık olan bu türün, orijini Güney Amerika olup, Brezilya, Peru, Şili ve İskoçya'nın dağlık bölgelerine, Güney Afrika, Kolombiya, Tayland, Kenya, Ekvator, Zambiya ve Zimbabwe ile birçok Avrupa ülkesinde getirilerek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sulanabilir alanların bitkisi olup, ülkemizin her yanında bulunmayan ve yeni yeni tanınmaya başlanan endemik bir bitkidir.

Doğal bulunma alanı olarak Tokat'ın da içinde bulunduğu ekolojide, yapılan gözlemlere göre yer kirazının bolca yabani türlerine rastlandığını belirten Gerçekcioğlu, yer kirazının meyve renklerinin ağırlıklı olarak uçuk sarıdan, portakal sarısına kadar değiştiğini söyledi.

Yer kirazının meyve aromasının, kivi, çilek, üzüm karışımı gibi hafif ekşi olduğunu anlatan Gerçekcioğlu, bu meyvenin yemesi çok hoş olan bir meyve olduğunu kaydetti.

Yaptıkları gözlemlere göre, yer kirazının meyve ağırlıklarının yabani türlerde 2 gram civarında olduğunu, kültür çeşitlerinde ise 40 grama kadar çıkabildiğini ifade eden Prof. Dr. Gerçekcioğlu, şunları kaydetti:

GOPÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İsa Karaman'ın Almanya'dan getirdiği tohumlarla yapılan ön denemelerde, yer kirazının Tokat'ta başarıyla yetiştirilebileceği görülmüştür. 2009-2010 üretim sezonunda, Tokat'ta topladığımız tür tohumların yanında, Almanya ve Amerika orijinli çeşit tohumlarla yer kirazı yetiştiriciliğine yönelik bölümümüzde, benim danışmanlığımda akademik çalışma yürütülecek. Yürütülecek olan bu lisans üstü tez çalışması, bu konuda Türkiye'de ilk defa yapılan akademik çalışma olacaktır.

ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASINDA BULUNDURULMASI ÖNERİLİYOR

Yer kirazının Türkiye'de oldukça yüksek fiyattan alıcısının olduğunu kaydeden Gerçekcioğlu, Bu üzümsü meyve, yetiştiriciliği yaygınlaştıkça fiyatı makul seviyelere inecek. Her kesenin ve herkesin tüketebileceği bir ürün olacaktır dedi.

Dönüm başına veriminin 2-4 ton arasında olacağının tahmin edildiğini bildiren Gerçekcioğlu, şu bilgileri verdi:

Meyveleri taze olarak da tüketilebilen yer kirazı kullanım alanı oldukça geniştir. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık, marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında çiğ olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir. Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Üzeri çikolata ile kaplanıp pazara sunulan meyveler, Avrupa ülkelerinde oldukça rağbet görmektedir. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Son yıllarda Avrupa'da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (fondü) popülerlik kazanmıştır. Ayrıca faydalarından dolayı çocukların beslenme çantalarında haftada bir porsiyon mutlaka bulundurulması tavsiye edilmektedir.

YER KİRAZININ FAYDALARI

Gerçekcioğlu, yer kirazının, eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden ve tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanı olduğu belirtilen gut hastalığına ve romatizma hastalığına iyi geldiğini ifade etti.

Gerçekcioğlu, şunları kaydetti:

Gut hastalığının tedavisinde hiçbir ilave olmadan sadece meyveleri yenerek kullanılmakta olup, şifa bulanların sayısı oldukça fazladır. Bu hastalığın tedavisindeki başarısı, bol idrar söktürme ve kandaki ürik asidi atmasından kaynaklanır. Ayrıca, romatizmaya iyi gelir. Ürat ve oksalat taşlarını parçalayıp döker. Karındaki suyu boşalıyor ve karaciğer şişliğini gideriyor. Yine sarılık tedavisinde de başarıyla kullanıldığı bilinmektedir.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-1,5 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir. Yapraklar saplı, 4-15 cm oval veya baklava dilimi şeklinde düzensiz ve sivri uçludur. Yaprak ayası çıplaktır. Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur. Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur. Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur. Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir. Yazın gelişimi için sulamak gerekir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar.

Kaynak:

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=115190


SERTİFİKALARIMIZ

kapari_yerkirazi_pepino.jpg

physalis_2.jpg

ANA SAYFAYA GERİ DÖN...


<<<

ALTIN ÇİLEK ( YER KİRAZI ) İLE İLGİLİ GÜNCEL HABERLER

Başbakan'ın sağlık sırrı: Altın çilek
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15396970.asp

11172410.jpg

Kazım ATAER / hurriyet.com.tr 23 Temmuz 2010

Şeker hastası olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın sağlığını, yoğun temposuna rağmen formunu borçlu olduğu sır tesadüfen ortaya çıktı. Dün akşam Tarabya da vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan bir kuruyemişçiye girerek o sırrından bir kilogram istedi. Ancak kuruyemişçide o üründen bir kilo yoktu sadece yarım kilo çıktı. Başbakanın satın aldığı ve sürekli tükettiğini öğrendiğimiz, bin bir derde deva ürünün adı: Altın Çilek.

'HANİ SİGARAYI BIRAKMIŞTINIZ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dün akşam Tarabyadaki kamuoyu yoklamasının son durağı Tarabya Kuruyemişçisiydi. Hurriyet.com.tr ye konuşan dükkan sahibi Fatih Kaynar ve eşiyle uzun süre sohbet eden Erdoğan önce dükkandaki sigara reklamlarından rahatsızlığını dile getirdi.

Dükkan sahibi Kaynar, Biz sigara içmiyoruz. Ama sizin korumalarınız çok içiyor dedi. Başbakan ise bunun üzerine koruma müdürünü çağırarak Hani sigarayı bırakmıştınız diye sordu. Koruma Müdürü ise Efendim çoğu kişi bıraktı ancak içen arkadaşlar var yanıtını verdi. Başbakan ise Hiçbirinizi görmeyeceğim diyerek korumasını uyardı.

BİR KİLO İSTEDİ, YARIM KİLO ÇIKTI

Şeker hastası olan Başbakan Erdoğan, hastalığına iyi gelen ve kilo verme gibi daha bir çok faydası bulunan altın çilekten bir kilo istedi.
Ancak kilosu 50 TL ye satılan bu özel meyveden kuruyemişçide yarım kilo çıktı ve tartılarak Başbakan Erdoğan a verildi. Bu durum Başbakan Erdoğan, kuruyemiş sahibi Fatih Kaynar ve eşi arasında gülüşmelere neden oldu. Kuruyemiş sahibi Kaynar, Başbakan'a çifte kavrulmuş lokum ikram etti.

Başbakan ın dün akşam satın aldığı altın çileğin kurusu olduğu gibi piyasada tazesi de satılıyor. Taze altın çileğin görüntüsü ise bildiğimiz kabak çiçeğine benziyor.

ALTIN ÇİLEK YER KİRAZI
Türkiye'de Malatyalılar Gıda tarafından Güney Amerika'dan ithalatı yapılan Altın Çilek kurutulması çok zor bir ürün olması özelliği ile ön plana çıkıyor. Yeşil olarak Türkiyenin her yöresinde yetiştirilebilen Altın çilek ve halk arasında Yer kirazı olarak da biliniyor.

Altın çileğin en büyük ithalatçılarından olan Malatyalılar Gıda Genel Müdürü Ayhan Karadoğan ürünü kuru olarak ithal ettiklerini belirtirken, Ürünü kurutmak çok zor ve çok zahmetli bir iş o yüzden ithalatı çok kolay olmuyor dedi.
TALEP ARTIŞINI KARŞILAYAMAYIZ
İki yılda 50-60 ton altın çilek ithalatı yaptıklarını söyleyen Karadoğan , Herhangi bir talep artışını şu anda karşılayabilecek durumda değiliz. Ürün çok uzaktan geliyor ve hemen tükeniyor. En son partiyi geçen ay getirdik ve 2 gün de hepsi tüketildi dedi.


Özellikle Mersin yöresinde eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'inde geçtiğimiz senelerde Mersin bölgesinde tanıtımını yapmak için çalışmalar yapmıştı.

kataer@hurriyet.com.tr