paulownia_ci_logo.jpg

> Paulownia Spp.
> P. Tomentosa Variety.
> P. Elongata Variety.
> P. Fortunei Variety.
> P. Catalpifolia Variety.
> P.OsTaRTree01
> P.OsTaRTree02
> P.OsTaRTree03
> P.OsTaRTree04
> P.95/01
> P.95/02
> P.Shantong

P. Fortunei Variety.


Paulownia fortunei (Seemann) Hemsley in F. B. Forbes & Hemsley

fortunei.jpg

Ağaçlar , 30 m ye kadar konik taç oluşturarak boylanma yapar, genç sürgünlerde toplu çiçek açar ve meyveler sarımsı kahverengi renktedir. Düzgün ağaç gövdesi oluşturur. Ağaç kabuğu külrengi-kahverengidir.
Yaprak sapı 12 cm, tüysüz ,yaprak yassı dar oval-kalp şelinde olup 20 cm uzunluğunda olabilir. Eski yaprakların saplarının gövdeye bağlı olduğu yerdeki gözlerden taze filizler sürer. Pişkin yaprak yüzeylerinde guddeler ve yıldız gibi keçemsi tüyler bulunur ama bazen de seyrek seyrek tüyler yada tüysüz olabilir. Yaprak alt yüzeyi tüysüz olabilir. Çiçek dalı uzun ve dar 25 cm boyunda slindirik bir görünüm arzeder. Çiçek demetçiğinde 3-8 çiçek vardır ve demetçik-talkım sapı çiçek sapından uzundur. Çiçek sapları tüysüzdür. Çanak yapraklar yarım konik yapıda 2-2,5cm uzunluğunda olup uzunluğun 1/4 -1/3 nü 5 adet lob oluşturur. Çanak yaprak ve uzantısı loblar üçgen piramid gibi köşeli oval yapıda meyveyi sarar. Taç yapraklar ise beyaz, mor veya açık mor renkte 8-12 cm uzunluğunda aşamalı olarak daralan boru yada huni yapıda çok az kıvrık olup iç kısımda hafif kabartı oluşmuştur. Taç yaprakların dış yüzeyleri yıldız şeklindeki tüy ve killer kaplar. Erkek organlar 3-3,5 cm uzunluğunda olup guddeli ve seyrek tüylüdürler. Dişi organ guddeli olup çok nadiren yıldız tüylüdür. Kapsül didörtgen şeklinde uzunca elipsoid olup boyu 6-10 cm olabilmekte, gaga 6 mm, odunsu kapsul kabuğu 3-6 mm kalınlıkta, odunsu çanak yapraklar 3-6 mm kalınlığında, tohumlar kanatlarıyla beraber 6-10 mm uzunluğundadır. Çiçeklenme mart-nisan ,meyve oluşumu temmuz- ağustos aylarındadır.
Kültüre alınan bölgeler ve doğal yayılma alanları 2000 m rakımın altında yeterli yagış alan ve don olayı olmayan dağ yamaçları, vadiler ve kullanım dışı araziler olup Çin de Anhui, Fujian, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hubei, Hunan, Jiangxi, Sichuan, Taiwan, Yunnan, Zhejiang bölgeleri ile laos ve vietnam dır. Son zamanlarda Çin in Hebei, Henan, Shaanxi, Shandong bölgelerinde ve kuzey Amerika , Avustralya ve Türkiye de de tanınmıştır.


AnaSayfa > > >

p.fortunei1.jpg

paulownia_fortunei_cicek_tomurcugu.jpg

paulownia_fortunei_cicegi_.jpg

paulownia_fortunei_cicegi_1.jpg

paulownia_fortunei_tohum_kapsul.jpg